Aangekondigd: Multiroom Wifi

Multiroom wifi header

Trage wifi, plekken in huis zonder bereik en het wifi signaal dat steeds wegvalt. Komt dit je bekend voor? Je bent niet de enige. Een aantal fabrikanten - zoals Netgear Orbi, Linksys Velop en Sitecom Huddle - kondigde daarom een oplossing aan voor slechte wifi verbindingen: Multiroom wifi. Wij hebben uitgezocht wat dit precies inhoudt en wat het verschil is met bestaande producten. We zetten alle feitjes voor je op een rij.

Multiroom Wifi?

Multiroom wifi - ook wel 'mesh netwerk' of 'home wifi system' genoemd - is een naam voor een wifi technologie. Een Multiroom wifi netwerk bestaat uit een basisstation en losse 'satellieten'. Het basisstation stuurt het signaal door naar de satellieten. Deze zijn allemaal draadloos met elkaar verbonden. Door deze techniek is het wifi signaal overal even sterk en heb je geen last meer van haperingen als je door je huis loopt.

Aangekondigd multiroom

De aankondigingen van Multiroom wifi oplossingen volgen elkaar snel op. De Netgear Orbi is inmiddels aan te schaffen en de Linksys Velop kan je pre-orderen. De Sitecom Huddle is op de IFA aangekondigd, maar is momenteel nog niet te bestellen. Ook de TP-Link Deco en de Asus Hive zijn inmiddels officieel aangekondigd (op 5 januari 2017 bij CES).


Aangekondigd op IFA: Sitecom Huddle
Op de IFA beurs in Berlijn presenteerde Sitecom Huddle. Deze multiroom wifi oplossing creëert 1 groot wifi netwerk voor je hele huis. Huddle bestaat uit een mesh wifi netwerk, gevormd door 3 routers. De routers wéten waar een wifi apparaat zich in huis bevindt, en verbindt het naadloos met het sterkste signaal.

Bekijk de Sitecom Huddle

1. Geen last van signaalverlies

Router satelliet multiroom

Multiroom Wifi bestaat uit meerdere gelijkwaardige satellieten die zelf een wifi signaal uitzenden. Waar je bij een repeater of powerline een vertraging hebt van een paar seconden, schakelt Multiroom Wifi zonder haperingen van de ene satelliet naar de andere. Zo heb je als je door je huis loopt, overal een goed wifi signaal.

2. Helemaal draadloos

Draadloos set Huddle

In tegenstelling tot een router of access point, verbind je de losse satellieten van een Multiroom Wifi netwerk draadloos met elkaar. Een Multiroom Wifi netwerk bestaat namelijk uit losse apparaten die je eenvoudig in het stopcontact steekt. Je verbindt het basisstation via een netwerkkabel met je modem, de satellieten hebben alleen stroom nodig. Je hoeft dus nergens netwerkkabels naartoe te trekken.

3. Eenvoudig uitbreiden

Uitbreiden

Een Multiroom Wifi netwerk bestaat als startpakket uit een basisstation met een satellietontvanger en losse satellieten. Omdat deze apparaten gelijkwaardig aan elkaar zijn, is het makkelijk om je netwerk verder uit te breiden. Ga je groter wonen, dan steek je er zo een extra satelliet bij. Laat de app bepalen waar je de satelliet moet plaatsen voor het beste bereik. Daarnaast heeft elk satelliet 1 of meer netwerkpoorten om apparaten bedraad op aan te sluiten.

Eerder bekeken door jou