Routers vs. Multiroom wifi: wat zijn de verschillen?

router vs multiroom header

Multiroom wifi belooft dat je zonder veel gedoe overal in huis online bent. Met je smartphone, tablet, laptop en smart tv. Niet alleen jij, maar iedereen in huis. Tegelijkertijd. Wat is eigenlijk het verschil tussen een router en Multiroom wifi? Ik zocht het voor je uit en zet de belangrijkste verschillen op een rijtje.

DOOR MARGOT, 25 NOVEMBER 2016

In het kort

Welke wifi oplossing kies je?RouterMultiroom wifi
Wil je een sterk wifi netwerk in je hele huis?
  •  
  •  
Wil je geen netwerkkabels door je huis trekken?
  •  
  •  
Wil je zonder netwerkkennis het internet installeren?
  •  
  •  
Wil je een apart gastnetwerk opzetten?
  •  
  •  
Wil je games voorrang geven via Quality of Service?
  •  
  •  
Divider advies

Wifi in je hele huis?

​​​

Bereik tot de eerste verdieping

Niet overal in huis wifi bereik​​


Het wifi signaal van een router reikt vaak niet verder dan de eerste verdieping van je huis. Je kunt het signaal uitbreiden met een access point of powerline. Doordat het wifi signaal van de router beneden ver reikt, blijft het lang zíchtbaar voor je laptop of tablet. Zo blijf je met dat verzwakte signaal verbonden. Je schakelt pas over op het moment dat het oude signaal helemaal wegvalt. Dit merk je bijvoorbeeld als je videobellend door het huis loopt.

​​

Sterk wifi netwerk in je hele huis

Sterker wifi signaal


Multiroom wifi bestaat uit een basisstation en meerdere satellieten. Deze plaats je op verschillende plaatsen in huis. Je hoeft geen lange netwerkkabels te trekken, doordat de apparaten een sterke wifi verbinding delen. De router en satelliet verdelen het internetverkeer onderling. Daardoor wissel je bij Multiroom wifi al van netwerk vóórdat het signaal wegvalt.

Zo geïnstalleerd?

​​​

Installeren met handleiding

​​

"Je installeert deze router in 3 stappen." - Niemand, ooit

Voor het installeren van een router is vaak veel geduld nodig. En kennis over netwerkpoorten, kanalen en bandbreedte. Bij veel routers ontvang je een app die je een handje helpt bij het installeren, maar zelfs dan ontkom je er niet aan om vreemde codes over te typen.

​​

Klaar in 3 stappen

Orbi, de Multiroom Wifi oplossing van Netgear installeerde ik in 3 stappen. Ik durf mijn oma het apparaat te laten installeren, zo simpel is het. Doordat de apparaten al met elkaar verbonden zijn in de fabriek, is het niet nodig om ingewikkelde codes aan elkaar te koppelen of op een WPS knop te drukken. Je sluit de netwerkkabel van je modem aan op de router, plaatst de satelliet op een centrale plek in huis en maakt verbinding met een sterk wifi-netwerk.

Divider advies

Technisch vernuft

​​​

Quality of Service

Quality of service​​


Op zowel een router als multiroom wifi geef je in de Quality of Service (QoS) instellingen aan welke apparaten of games belangrijker zijn. Als een verkeersregelaar geeft de router dan voorrang op deze streams. Zo kan je gamende broertje of huisgenoot alle bandbreedte opslurpen waardoor jouw favoriete serie gaat bufferen. Of omgekeerd, als jij de rechten van de router beheert.

​​

Seamless roaming

Seamless roaming


De router en satelliet verdelen het internetverkeer onderling, zonder dat je daar iets van merkt. Dit naadloos schakelen - ookwel seamless roaming - kan doordat de routers met elkaar praten over het dataverkeer via een derde wifi band. Een soort wifi vluchtstrook, die je altijd met het sterkste signaal verbindt. Dankzij deze techniek hoeft je favoriete Netflix serie niet te bufferen, omdat je aan het facetimen bent.

Divider advies

De beste wifi oplossing voor jou

Heb je een relatief klein appartement of huis? Of wil je graag zelf QoS instellingen beheren en een gastnetwerk opzetten? Kies dan voor een dual-band router. Heb je een middelgrote tot grote woning en wil je - zonder technisch gedoe - wifi in je hele huis? Dan is Multiroom wifi de beste oplossing voor jou. Deze oplossing is prijziger dan een huis-tuin-en-keuken router. Maar dan ben je wel in één klap van alle wifi problemen af. Door het grote bereik van zowel het basisstation als de satelliet, heb je namelijk geen wifi repeater of powerline adapter of access point meer nodig.

Eerder bekeken door jou