Advies over routers

Is je router toe aan vervanging, of ben je op zoek naar een nieuwe router? We helpen je graag met de aanschaf van een router door een aantal vragen voor je te beantwoorden, zodat je beter begrijpt welke punten belangrijk kunnen zijn.

1. Waar dient een router voor?

Router

Een router verdeelt de internetverbinding binnen een huishouden of bedrijf over alle apparaten die verbinding maken met het netwerk.

Een router is het hart van je netwerk. Zorg dat je veilig gebruik kan maken van internet en je netwerk. Met een WPA2 beveiliging op je router is je netwerk beter beschermd.

Een sneller (draadloos) netwerk en een beter wifi-bereik bespaart tijd en frustraties. Ook al beschik je over de nieuwste, snelste apparaten, zonder een goede, snelle router haal je nooit alles uit je netwerk.

Bekijk alle routers

2. Hoe zet je sneller bestanden over?

De overdrachtssnelheid tussen je router en netwerkapparaten, zoals een laptop of mediaspeler, is onder andere afhankelijk van de netwerkaansluitingen. Fast Ethernet en Gigabit Ethernet zijn de meest voorkomende standaarden.


Gigabit vs. Fast Ethernet

Vrijwel alle nieuwe netwerkapparaten beschikken over Gigabit Ethernet. Met Gigabit Ethernet is de overdrachtssnelheid tussen twee apparaten, dus bijvoorbeeld tussen je router en je pc of tussen je router en je NAS, 1000 Mbit/s. Met Fast Ethernet is dit 100 Mbit/s. Om op het aantal MB per seconde te komen, deel je het aantal Mbit door 8. Gigabit Ethernet heeft een maximale doorvoersnelheid van 125 MB per seconde, bij Fast Ethernet komt dan neer op 12,5 MB per seconde.


Bestanden kopiŽren

Wanneer je een film van 1 GB over het netwerk wilt kopiŽren, van bijvoorbeeld je laptop naar een NAS, dan duurt dat met een Fast Ethernet-router ongeveer 82 seconden en met Gigabit Ethernet 8,2 seconden. Gigabit Ethernet is in theorie 10 keer zo snel als Fast Ethernet. Wil je het maximale uit de snelheid van je thuisnetwerk halen? Kies dan voor een router met Gigabit Ethernet.


Bekijk alle routers met Gigabit Ethernet

Gigabit Ethernet Router

Gigabit Ethernet Router

3. Wat bepaalt de snelheid van wifi?

De snelheid van je draadloze netwerk wordt uitgedrukt in standaarden. Wireless N en Wireless AC zijn de meest recente wifi-standaarden. Je kunt je oudere netwerkapparatuur met het snelle wireless AC of N gebruiken. Dus heeft je smartphone wireless N en je router wireless AC, dan bepaalt de wifi-standaard van je smartphone de draadloze snelheid.

wifiadvies

Wireless N vs. Wireless AC

Wireless N-routers halen een theoretische maximale snelheid van 450 Mbit/s (37,5 MB per seconde). Terwijl een wireless AC-router een theoretische maximale snelheid van 1300 Mbps (162,5 MB per seconde) haalt. De draadloze snelheid van een wireless AC-router is dus bijna 3 keer zo snel als van een wireless N-router. Wil je het maximale uit je (draadloze) netwerkapparatuur halen? Kies dan voor een Wireless AC-router.

Bekijk alle wireless AC-routers

4. Wat bepaalt het bereik van een router?

Draadloze netwerken gebruiken twee frequenties om het signaal door te geven, de 2.4 GHz-frequentie en de 5 GHz-frequentie. Een single-band router maakt alleen gebruik van de 2.4 GHz-band. Een simultaneous dual-band router maakt gebruik van twee banden, de 2,4 GHz en de 5 GHz-band. De veelgebruikte 2,4 GHz-band is beperkt en steeds vaker overbelast. Van smartphone en gameconsole tot magnetron en autoalarm, steeds meer apparaten maken gebruik van de drukke 2,4 GHz-band.

wifiband

De 5 GHz-band is daarentegen veel ruimer en minder druk, wat resulteert in hogere snelheden en een stabieler wifi bereik. Met een simultaneous tri-band router kun je zelfs op 3 wifi-banden tegelijkertijd werken. Met 1 2,4 GHz-band en 2 aparte 5 GHz-banden ben je verzekerd van een groot en stabiel wifi-signaal. Kijk wel goed of jouw draadloze netwerkapparatuur de 5 GHz-frequentie ondersteunt, anders haal je geen voordeel uit een dual-band of tri-band router. De router pakt dan namelijk gewoon de 2.4 GHz frequentie, net als een single-band router.

Bekijk alle simultaneous dual-band routers
Bekijk alle simultaneous tri-band routers

3 redenen om een tri-band router te kopen

routeraccessoires

5. Maak je netwerk compleet

Heb je genoeg (lange) netwerkkabels?
Bij een router wordt alleen een korte kabel (1,8 meter) geleverd om de router met het internetmodem te verbinden. Om andere apparaten aan te sluiten heb je extra netwerkkabels nodig.

Alle netwerkkabels

Wil je ook in je tuin en op zolder gebruik maken van wifi?
Met een wifi-repeater vergroot je het wifi-bereik van je router. Zo kun je ook achter in je tuin of op zolder gebruik maken van draadloos internet.

Alle wifi-repeaters

Wil je geen lange netwerkkabels door je huis?
Wil je zonder draden te trekken een apparaat op een andere verdieping bedraad aansluiten? Kies dan voor een powerline adapter. Met een powerline adapter gaat het internet via het stopcontact en kun je het bedrade netwerk eenvoudig uitbreiden.

Alle powerline adapters

Wil je meer dan 4 apparaten bedraad aansluiten?
Een router heeft meestal 4 poorten om apparaten bedraad op aan te sluiten. Een switch deelt 1 van deze aansluitingen op in 5 of meer netwerkaansluitingen, zodat je direct extra apparaten op je router aan kunt sluiten.

Alle switches

Andere handige producten bij een router:
Wifi adapters | Access points | Router antennes

Eerder bekeken door jou