Routers vergelijken

Belangrijkste specificaties

Wifi-standaard Wifi-standaard
De wifi-standaard geeft de snelheid van het draadloze netwerk aan. Wireless AC is de snelste wifi-standaard met een maximale draadloze snelheid van 1300 Mbps. Wireless N heeft een maximale snelheid van 450 Mbps en Wireless G van 54 Mbps. Mbps staat voor het aantal megabits dat per seconde wordt verstuurd.
Wireless AC, Wireless N, Wireless G Wireless AC, Wireless N, Wireless G
Wifi-banden Wifi-banden
Single-band routers gebruiken de 2,4-GHz-frequentie en zijn beperkt in bereik en de snelheid in vergelijking met dual-band routers die zowel de 2,4 GHz- en 5 GHz-frequentie afzonderlijk kunnen gebruiken. Simultaneous dual-band- en quad band routers kunnen gelijktijdig gebruik maken van beide frequenties.
Simultaneous dual-band Simultaneous dual-band
Wifi-snelheid 2,4 GHz Wifi-snelheid 2,4 GHz
Welke theoretische maximale draadloze snelheid haalt dit apparaat op de 2.4GHz-band? Deze frequentieband is de meest voorkomende band bij wifi-apparaten. Dit is een voordeel en een mogelijk nadeel tegelijk: op deze frequentie is het verkeer dus druk als je veel wifi-apparaten in huis hebt, maar vrijwel alle wifi-apparaten in huis kunnen er mee overweg.
450 Mbit/s 450 Mbit/s

Plus- en minpunten

Pluspunten
 • De router heeft een ge´ntegreerd ADSL/ADSL2+/VDSL-modem die in BelgiŰ geschikt is voor Proximus-lijnen, hierdoor haal je een hogere snelheid dan met je standaard modem.
 • Ingebouwde mediaserver, stream films en muziek naar een mediaspeler of smart-tv.
 • De router heeft een ge´ntegreerd DECT-basisstation voor 6 telefoons.
 • Deel bestanden in het netwerk en bekijk ze altijd en overal met de FRITZ!App.
 • De router heeft een ge´ntegreerd ADSL/ADSL2+/VDSL-modem die in BelgiŰ geschikt is voor Proximus-lijnen, hierdoor haal je een hogere snelheid dan met je standaard modem.
 • Mediaserver voor het delen van muziek, foto's en video's binnen het netwerk.
 • Op afstand toegang tot je bestanden via FRITZ!NAS.
Minpunten
 • Als je deze FRITZ!Box op een kabelmodem aan wilt sluiten, moet je 1 van de 4 netwerkpoorten opofferen.
 • Om de hoogste snelheid van deze router te halen, moeten de aangesloten apparaten 5 GHz ondersteunen.
 • In tegenstelling tot sommige andere FRITZ!Box is deze router niet voorzien van een DECT-basisstation.
 • Het is niet mogelijk om een gastnetwerk met aparte rechten op te zetten.

Beoordeling van andere gebruikers

Gemiddeld
Bereik Score van 4,5 / 5 Score van 4,5 / 5
Degelijkheid Score van 4,5 / 5 Score van 4,5 / 5
Design Score van 4 / 5 Score van 4 / 5
Gebruiksgemak Score van 4,5 / 5 Score van 4,5 / 5
Snelheid Score van 4,5 / 5 Score van 4 / 5
Meest behulpzame review

Naud

Een machine dat van alle gemakken is voorzien!

Een machine die van alle gemakken is voorzien. Telefonie,…

lees verder

Vreeswijk

Zeer goede prijs kwaliteit verhouding.

Erg eenvoudig aan te sluiten en de doorvoersnelheden zijn…

lees verder

Draadloos LAN (WLAN)

Wifi-standaard Wifi-standaard
<p>De wifi-standaard geeft aan hoe snel het wifi-netwerk is. Dit wordt uitgedrukt in Mbps en geeft daarmee ook de bandbreedte aan.</p> <h5>802.11ad (wireless AD)</h5> <p>De snelste en de nieuwste standaard. Deze nieuwe standaard heeft een zeer hoge bandbreedte en communiceert op de 60 GHz band. Deze variant is met name bedoeld voor draadloze communicatie op korte afstand.</p> <h5>802.11ac (wireless AC)</h5> <p>De meest populaire standaard is Wireless AC. Deze standaard haalt snelheden tot 1300 Mbps en ondersteunt simultaan gebruik op de 2.4 GHz en 5 GHz banden. Zeer geschikt om met meerdere apparaten tegelijk op het netwerk te zitten.</p> <h5>802.11n (wireless N)</h5> <p>Deze veelgebruikte standaard heeft een maximale snelheid van 450 Mbps en kan communiceren over de 2.4 GHz of de 5 GHz band.</p> <h5>802.11a en 802.11g</h5> <p>De bandbreedte van zowel 802.11a als 802.11g is maximaal 54 Mbps op de 2.4 GHz band.</p>
Wireless AC, Wireless N, Wireless G Wireless AC, Wireless N, Wireless G
Wifi aan/uit-knop Wifi aan/uit-knop
Heeft deze router een knop om wifi aan en uit te schakelen?
Ja Ja
Wifi Wifi
Geeft aan of er een wireless LAN adapter ingebouwd is.
Ja Ja
Wifi-banden Wifi-banden
<p>Draadloze netwerken gebruiken maximaal drie frequenties om het signaal door te geven, de 2.4 GHz-frequentie, de 5 GHz-frequentie en de 60 GHz-frequentie. Simultaneous dual-band en tri-band routers kunnen gelijktijdig gebruik maken van frequenties. De 5 GHz frequentie heeft over het algemeen wel minder bereik dan de 2.4 GHz band.</p> <h5>Simultaneous tri-band</h5> <p>Met een simultaneous tri-band router kun je op 3 wifi-banden tegelijkertijd werken. Met een 2,4 GHz-band en twee aparte 5 GHz-banden ben je verzekerd van een groot en stabiel wifi-signaal. Sommige routers hebben zelfs een 60 GHz band tot hun beschikking.</p> <h5>Simultaneous dual-band</h5> <p>Een simultaneous dual-band router maakt gebruik van twee banden, de 2,4 GHz en de 5 GHz-band. Deze banden kunnen tegelijkertijd gebruikt worden. De veelgebruikte 2,4 GHz-band is beperkt en steeds vaker overbelast. Van smartphone en gameconsole tot magnetron en autoalarm, steeds meer apparaten maken gebruik van de drukke 2,4 GHz-band.</p> <h5>Dual-band</h5> <p>Een dual-band router heeft de mogelijkheden voor 2.4 GHz en 5 GHz frequenties. Echter zijn deze niet tegelijkertijd te gebruiken. De router moet ingesteld worden op één van de twee frequenties.</p> <h5>Single-band</h5> <p>Single-band routers gebruiken de 2,4-GHz-frequentie en zijn beperkt in bereik en snelheid in vergelijking met dual-band routers die zowel de 2,4 GHz- en 5 GHz-frequentie afzonderlijk kunnen gebruiken.
Simultaneous dual-band Simultaneous dual-band
Wifi-snelheid 2,4 GHz Wifi-snelheid 2,4 GHz
De theoretische maximale draadloze snelheid van de router op de 2.4 GHz-band uitgedrukt in Mbps. Mbps staat voor het aantal megabits dat de router per seconde kan versturen. Als je het aantal Mbps door 8 deelt krijg je de theoretische maximale draadloze snelheid in MB per seconde. Zo heeft een router met 450 Mbps een maximale draadloze snelheid van 56.25 MB per seconde.
450 Mbit/s 450 Mbit/s
Wifi-snelheid 5 GHz Wifi-snelheid 5 GHz
De theoretische maximale draadloze snelheid van de router op de 5 GHz-band wordt uitgedrukt in Mbps. Mbps staat voor het aantal megabits dat de router per seconde kan versturen. Als je het aantal Mbps door 8 deelt krijg je de theoretische maximale draadloze snelheid in MB per seconde. Zo heeft een router met 1300 Mbps een maximale draadloze snelheid van 162,5 MB per seconde. Hoe hoger de waarde, des te meer megabits kan de router per seconde versturen.
1300 Mbps 1300 Mbps
Automatisch wisselen naar mobiele data Automatisch wisselen naar mobiele data
Dankzij de failover functie hoef je je geen zorgen te maken over een wegvallende netwerkverbinding. Je schakelt automatisch van en naar het mobiele datanetwerk (3G of 4G). Voor deze functie heb je een data simkaart nodig.
Nee Nee
Type dataverbinding Type dataverbinding
<p>Als je vaak gebruik maakt van internet op plekken zonder wifi is een snelle mobiele dataverbinding erg fijn.</p><br> <p><strong>3G</strong><br> 3G is inmiddels de norm en biedt een gemiddelde downloadsnelheid van ongeveer 15 Mbps (1,88 MB per seconde). Nadeel is dat de snelheid bij drukte, zoals op evenementen of in de trein, extreem laag kan liggen. </p><br> <p><strong>4G</strong><br> 4G, ook wel LTE genoemd, is veel sneller dan 3G met snelheden tot wel 50 Mbps (6,25 MB per seconde). Een groot voordeel ten opzichte van 3G is dat de snelheid ook in drukke gebieden, zoals op evenementen of in de trein, op peil blijft. Controleer bij je provider of je gebruik kan maken van 4G. Let daarbij ook op het dekkingsgebied van de provider. Nog niet op alle locaties zijn 4G-netwerken aangelegd.</p><br> <p><strong>4G+</strong><br> Sommige providers en toestellen maken het mogelijk om gebruik te maken van 4G+, ook wel LTE-A genoemd. Op het 4G+ netwerk zijn downloadsnelheden van maximaal 200 Mbps (25 MB per seconde) mogelijk.</p>
Geen Geen
Simkaartslot Simkaartslot
Een router met een simkaartslot kun je ook verbinden via het 3G of 4G netwerk. Handig voor plekken waar geen vast internet is.
Nee Nee
Gebruiksduur Gebruiksduur
Hoe lang kan de mobiele router een wifi-signaal verspreiden tot de accu leeg is.
N.v.t. N.v.t.

WAN

Aantal WAN-poorten Aantal WAN-poorten
Hoeveel WAN-poorten heeft dit apparaat?
0 0
Netwerkaansluiting Netwerkaansluiting
Beschikt het apparaat over een netwerkaansluiting, zodat het apparaat via het netwerk benaderd kan worden vanaf een computer of laptop. <br> <img src="https://image.coolblue.io/content/176561" alt="LAN" title="LAN - RJ 45" />
Ja Ja
Ethernetpoorten Ethernetpoorten
Het aantal netwerkpoorten van de router. Op deze RJ-45 poorten sluit je andere netwerkapparaten aan via netwerkkabels. <br> <img src="https://image.coolblue.io/content/176561" alt="LAN" title="LAN - RJ 45" />
4 4
Ethernetsnelheid Ethernetsnelheid
<p>De snelheid waarmee bestanden via de netwerkkabel worden overgezet.</p><p> Fast Ethernet heeft een maximale doorvoersnelheid van 12,5 MB per seconde. Gigabit Ethernet is 10 x zo snel en heeft een maximale doorvoersnelheid van 125 MB per seconde.</p><p>Wanneer je een pc, laptop, NAS of ander apparaat bedraad aansluit op de router, dan is deze snelheid van belang. Wil je snel (media)bestanden verplaatsen of afspelen, dan is een gigabit verbinding noodzakelijk.</p>
Gigabit Ethernet (1000 Mbps) Gigabit Ethernet (1000 Mbps)
Geïntegreerde ADSL-modem Geïntegreerde ADSL-modem
Bij een router met geïntegreerd ADSL-modem, oftewel een modem/router, zijn de modemfuncties ingebouwd. Zo heb je een modem en een router in één.
Ja Ja

Router

Port forwarding Port forwarding
Port forwarding maakt het mogelijk dat dat alle pakketten die op een bepaalde poort naar de router worden gezonden, worden doorgestuurd naar één bepaalde computer in het locale netwerk. Port forwarding gebruik je bijvoorbeeld bij het opzetten van een FTP-server of het spelen van bepaalde games over internet.
Nee  
Dynamic DNS-client Dynamic DNS-client
<p>Veel breedband verbindingen gebruiken dynamische ip-adressen die regelmatig veranderen. Zo verandert ook het adres van bijvoorbeeld de FTP-server.</p> <p>Wanneer je een DDNS-server gebruikt, geeft de Dynamic DNS-client door wanneer het ip-adres verandert. Zo bereik je de FTP-server altijd via hetzelfde adres, zonder opnieuw te hoeven configureren.</p>
Ja Ja
VPN pass-through VPN pass-through
VPN pass-through zorgt ervoor dat je een VPN-netwerkverbinding tot stand kan brengen zonder dat de router VPN-protocollen ondersteunt. Zo verbind je van huis uit met de VPN-server op kantoor.
Ja Ja
UPnP UPnP
Universal Plug and Play (UPnP) is een verzameling netwerkprotocollen. Met een router met UPnP-ondersteuning deel je gemakkelijk mediabestanden met apparaten die ook UPnP ondersteunen.
Ja Ja
IPv6 ready IPv6 ready
Is de router in staat om volgens internet protocol versie 6 ip-adressen van 128 bits lang te maken?
Ja Ja
Link aggregatie (LACP) Link aggregatie (LACP)
Link aggregatie wordt ook wel trunking of LACP (Link Aggregation Control Protocol) genoemd en heeft te maken met het samenvoegen van meerdere netwerkverbindingen met het doel een hogere doorvoersnelheid te behalen. Je sluit bepaalde netwerkapparatuur (bijv. een NAS) met 2 netwerkkabels aan op het netwerk, zodat er een 'tweebaansweg' ontstaat.
Nee Nee
Port mirroring Port mirroring
Bij port mirroring wordt een kopie van alle pakketjes van een bepaalde netwerkpoort naar een andere netwerkpoort gestuurd.
Nee Nee
Trunking Trunking
Met trunking verbind je meerdere switches met elkaar door middel van de trunkpoorten.
Nee Nee
Poortbeveiling Poortbeveiling
Poorten kunnen beveiligd worden, zodat maar één bepaalde computer op die poort kan worden aangesloten.
Nee Nee
STP/RSTP/MSTP STP/RSTP/MSTP
STP staat voor Spanning Tree Protocol. Voorkomt dat je netwerk plat wordt gelegd door routing loops.
Nee Nee
Jumbo frames ondersteuning Jumbo frames ondersteuning
Met jumbo frames ondersteuning is het mogelijk om grotere data pakketjes te versturen dan de gebruikelijke 1500 bytes. Om deze technologie te gebruiken, moeten alle netwerkapparaten jumbo frames ondersteunen.
Nee Nee
Layer Layer
Als een netwerkapparaat layer 2 heeft, onthoudt de netwerkapparaat aan welke netwerkpoort welk Mac-adres is gekoppeld.
Layer 3 Layer 3
Smart Connect Smart Connect
Smart Connect zorgt ervoor dat je de datastromen verdeelt worden over de 2 radiobanden van de 5 Ghz wifi-band. Hierdoor heb je een optimaal wifi ontvangst.
Nee Nee
NitroQAM NitroQAM
De NitroQAM (1024 QAM) technologie boost de doorgang op alle wifibanden, waardoor de snelheid verhoogt.
Nee Nee
Dynamic Frequency Selection (DFS) Dynamic Frequency Selection (DFS)
Dynamic Frequency Selection zorgt ervoor dat de router gebruik maakt van de vrije radiokanalen van de wifi-band. Door een goede verdeling over binnen deze kanalen, kunnen meer apparaten tegelijkertijd verbinding maken met het wifi signaal.
Nee Nee
Beamforming Beamforming
Dankzij beamforming heb je geen last van signaalverlies als je door je huis loopt. De antennes richten het wifi signaal direct op het ontvangende apparaat.
Nee Ja
Seamless roaming Seamless roaming
Met seamless roaming heb je - doordat de router en nodes actief communiceren - overal in huis het sterkste signaal. Ook als je door je huis beweegt. Zo kun je bijvoorbeeld videobellend door je huis lopen, zonder dat de verbinding verbreekt.
Nee Nee
Uitbreidbaar met extra stations Uitbreidbaar met extra stations
Is het wifi systeem uit te breiden met extra stations om het wifi signaal te verlengen naar andere delen van het huis?
Nee Nee

Beveiliging

WLAN-beveiliging WLAN-beveiliging
<p>Een WLAN-netwerk is in principe door iedereen te zien. WLAN-beveiliging voorkomt dat derden contact leggen met jouw draadloze netwerk, je bestanden kunnen inzien en gebruik kunnen maken van jouw internetverbinding.</p><br><p>De eerste generatie beveiliging is WEP, vervolgens is de stap gemaakt naar WPA, met als laatste ontwikkeling WPA2. WEP en WPA is veel gebruikt binnen routers voor huishoudens. Wil je maximale beveiliging dan is WPA2 ons advies.</p><br><p>De toevoeging PSK staat voor de wijze waarop het wachtwoord gebruikt wordt binnen de WPA beveiliging. Met een PSK beveiliging is eenmalige invoering van het wachtwoord voldoende voor alle gebruikers. Heb je meerdere gebruikers in het netwerk en wil je niet dat ze hetzelfde wachtwoord gebruiken, kies dan niet voor PSK</p>
WPA2 WPA2
Firewall Firewall
Een firewall beschermt je privénetwerk tegen misbruik van buitenaf. Het beschermde netwerk is vaak een intranet of intern netwerk en dit wordt beschermd tegen internet. Het ongewenste verkeer bestaat bijvoorbeeld uit aanvallen van hackers, inbraken en/of uitbraken van computervirussen, spyware en meer.
Ja Ja
Ouderlijke controle Ouderlijke controle
Beschik deze router over ouderlijk toezicht? Met ouderlijk toezicht kun je bepaalde websites blokkeren. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld niet op internetpagina's komen die niet voor hun leeftijd geschikt zijn, of schakel je schadelijke websites uit.
Ja Ja
Gastnetwerk Gastnetwerk
Met een gastnetwerk zet je meerdere netwerken op. Hiermee bepaal je tot welke mappen gasten toegang krijgen in het netwerk. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat bezoekers toegang krijgen tot je NAS, ip-camera of netwerkprinter.
Ja Ja

USB & opslag

USB aansluiting USB aansluiting
Heeft dit product een USB aansluiting?
Ja Ja
Aantal USB 2.0-poorten Aantal USB 2.0-poorten
USB is een veelgebruikte standaard voor de aansluiting van randapparatuur bij computers. USB 2.0 is de meest gebruikte versie. Via USB 2.0 kunnen gegevens met een snelheid van 35 MB/s doorgevoerd worden. Over hoeveel USB 2.0-aansluitingen beschikt dit product totaal?
0  
Aantal USB 3.0-poorten Aantal USB 3.0-poorten
USB is een veelgebruikte standaard voor de aansluiting van randapparatuur bij computers. Via USB 3.0 kunnen gegevens met een snelheid van 625 MB/s doorgevoerd worden. Over hoeveel USB 3.0-aansluitingen beschikt dit product totaal?
2 2
Printerserver Printerserver
Op een router met USB-printerserver sluit je de printer direct aan op het netwerk. Zo kunnen alle computers in het thuisnetwerk gebruik van dezelfde printer.
Ja Ja
Geheugenkaartlezer Geheugenkaartlezer
Je gebruikt een geheugenkaartlezer (cardreader) om bestanden van geheugenkaarten over te zetten naar, of af te spelen door, een computer, laptop of ander apparaat.
Nee Nee

Fysieke Eigenschappen

Aan/uit-schakelaar Aan/uit-schakelaar
Is het apparaat aan en uit te schakelen middels een schakelaar?
Nee Nee
Muurbevestiging Muurbevestiging
Het apparaat is voorzien van schroefgaten zodat je deze eenvoudig aan de muur kunt bevestigen.
Ja Ja
Kleur Kleur
<p>De kleur van het product.</p>
Rood, Wit Rood, Wit
Breedte Breedte
<p>De breedte van het product in centimeters.</p>
24,5 cm 24,5 cm
Diepte Diepte
<p>De diepte van het product in centimeters.</p>
17,5 cm 17,5 cm
Hoogte Hoogte
<p>De hoogte van het product in centimeters.</p>
5,5 cm 5,5 cm

Eerder bekeken door jou